– Titta! Där är den!

Sedan Sixten börjat tillbringa sina dagar på förskolan har hans tal utvecklats något enormt. Precis som att han har sina egna hittepåord som ingen förstår, eller bara mamma fattar, så har han även blivit bättre på att sätta ihop flera ord till meningar. Den vanligaste strofen just nu är:

– Titta! Där är den!

Vad han syftar på?

Jo, det kan vara allt från hallonen i frysen till tandborsten men oftast är det iPaden uppe på hyllan i hallen.
Vad han sedan gör med iPaden? Tar bort knapplåset, scrollar bland applikationer, väljer någon djurapp eller ett spel, spelar en stund, byter app, lyssnar på lite musik. Ja, det är sant. Han kan allt på en iPad. Eller föresten inte allt, han vet inte hur man går tillbaka från det dallrande ”radera-app-läget”. Då blir han bekymrad och slänger iPaden i golvet.

Jag är imponerad över hans fingerfärdighet och förståelse, han är ett levande exempel på att iPad är ett grymt verktyg för små barn. Tänk att vissa förskolor använder iPad i sin verksamhet för att nå målen i läroplanen!

Nya läroplanen för förskolan:

”Att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild, sång och musik, drama, rytmik, dans och rörelse liksom med hjälp av tal- och skriftspråk utgör både innehåll och metod i förskolans strävan att främja barns utveckling och lärande. Detta inbegriper också att forma, konstruera och nyttja material och teknik. Multimedia och informationsteknik kan i förskolan användas såväl i skapande processer som i tillämpning.”

3 kommentarer

Filed under Sixten, 3/8 2009, Sixtens utveckling

3 responses to “– Titta! Där är den!

 1. Cissi

  Haha! Den är fantastisk. Finns en grym bokstavsapp med prickade linjer där man drar sina fingrar och lär sig skriva bokstäver. Grym för I.

 2. Alfva

  Ja, det är ändå helt otroligt vad de förstår och drar slutsatser. A kör ju på iphonen och har så gjort ett bra tag. Hon har lärt sig att knappa in 3 av de 4 siffrorna i min låskod, men kommer ändå för att få den upplåst. Rätt sjukt att de vet precis hur de ska gå in och göra det de vill.
  Hon lyckas gång på gång gå in på SVT Play och sätta på Fåret Shaun trots att vi inte har det som favorit, så man blir mäkta imponerad.

  Kul att språket börjar ta fart! Här är det fortfarande: Vad är det där? som gäller mest hela tiden. Och mamma sitta här.

  Kan vi få till en bio någon kväll då? Du är väl mest upptagen hela tiden! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s